Inden du samler modellerne, bør du læse dette afsnit, så du kommer bedst i mål med din model.
Generel info
Poserne er delt op efter område på modellen. Stel, forgaffel, baggaffel, motor og mindre løsdele. Mindre dele for hvert område, er placeret i mindre poser, for at de mindre dele ikke gemmer sig inde i større dele. Delene er fremstillet med UV-resin på 3D-printere med 8k opløsning. Delene produceres i mange fine lag, som betyder, at rundinger på dele vil blive en anelse rillet, da det opbygges i trapper. Derfor bør emnerne slibes, for en mere jævn overflade. Ofte kan det knap ses med det blotte øje, men malingen afslører hurtigt de små riller. Resinen er en blanding vi har lavet, som er en anelse fleksibelt. Delene kan stadigvæk være sprøde og knække nemt. Derfor vær omhyggelig og forsigtig, når du håndterer emnerne. Skulle uheldet være ude, så kan delene ofte limes pænt sammen igen, da de ikke splintrer, men knækker i stykker som passer præcist sammen igen. Er dele alligevel ikke til at redde, så har vi eller kan hurtigt få reservedele på lager. Kontakt os på info@scalemopeds.dk Modellerne er ikke til at lege med. Kun til udstilling og bør holdes væk fra mindre børn og pilfingre. Resinen tåler ikke høj varme, da delene bliver bløde og kan bøje. Det anbefales at modellerne står i skygge, på en placering som ikke når over 30 grader.
Behandling af dele
Inden du går igang, med at samle din model, så hent styklisten og vejledningen og kontrollér at alle dele er der. Lad dem være delt op i de poser de kom i. Flere dele, især de større dele med rundinger, bør slibes jævne, så overfladerne bliver ekstra pæne, når de males. Slibestøvet er sundhedsskadeligt, så brug værnemidler når der slibes. Man kan med fordel vandslibe emnerne (dyp slibematerialerne eller emnerne i vand), så støvet binder sig og ikke støver i luften. Delene bør skylles med først lunkent vand og en anelse opvaskemiddel og efterfølgende skylles i rent, lunkent vand. Lad dem tørre helt op. Brug grundmaling, som er en primer, før den endelige maling, da det jævner de helt små riller der kan forekomme.
Maling af dele
Med undtagelse af vores krom maling, er alt vores maling vandbaseret og ugiftig maling. Redskaber og emner kan rengøres i vand, ved maling med den vandbaserede akrylmaling. Er det nødvendigt at male dele om, kan de lægges i lunkent vand, hvorefter malingen vil løsne sig fra overfladen. Vores krom kan rengøres i sprit eller acetone. Brug værnemidler og god udluftning, når du arbejder med krommaling
Når delene er overfladebehandlet, som beskrevet i foregående afsnit, kan de klargøres til maling.
Delene kan med fordel placeres på pinde og holdes i områder hvor maling ikke er nødvendig. Tændstikker, tandstikkere eller andet kan også bruges. Pindene kan sættes fast i en papæske, flamingo, skumgummi eller andet.
Det kan være en fordel at opdele efter hvilken farve delene primært skal have. Nogle dele skal have flere farver.
Med airbrush skal “hovedfarven” altid males først og de ekstra farver efterfølgende forsigtigt med en pensel.
Med kun pensel, har man mulighed for at rette op på farverne frem og tilbage.
Lakering med klarlak
Lakken bør bruges ufortyndet eller fortyndes med demineraliseret vand.
Brug ikke for lang tid på hvert lag med pensel, da lakken afdamper gradvist og ender med ikke at flyde ud. Hermed opstår der penselstrøg i overfladen, De kan ofte udjævnes i efterfølgende lag. Når lakken er gennemhærdet efter flere døgn, kan den poleres op med en fiberklud, så overfladen bliver helt blank og glat.
Brug kun luft på dåse eller en meget fin børste til at afstøve modellen.
Maling med krom
Vores krom er en speciel alkoholbaseret maling, som opfører sig noget anderledes end vores akrylfarver.
Vigtigt!Krommalingen skal påføres direkte på emnerne, uden brug af grundmaling!
Krom-overfladen bør ikke efterbehandles. Klarlak vil glide af og gøre overfladen grim. Undgå berøring af den krome overflade og forsøg ikke at polere på den, da den mister sin blanke overflade!
Krommalingen bør påføres i meget tykke lag, nærmest i hele dråber, som man forsigtigt dupper ud. Så flyder overfladen meget pænt sammen, til en helt blank og forkromet overflade. Skal der påføres ekstra lag, skal det ske i et raskt tempo, da alkoholen kan opløse det underliggende lag af krom. Derfor bør man ikke stryge med penslen, men duppe malingen på. Den fungerer lige så godt med pensel som med airbrush, eller måske endda bedre med pensel.
Samling af modellen
Først skal man her sikre sig, at de malede dele er gennemhærdet. Det er vigtigt at have tålmodighed, for det bedste resultat. Sikr dig at delene passer sammen på forhånd, da tolerencerne kan afvige en smule. Både under produktionen og hvis delene har fået maling hvor de skal samles. Skrab eventuelt overskydende maling af de dele som skal passe sammen, hvor malingen ikke vil være synlig.
Af lim kan der benyttes sekundlim og uv-resin til delene. Er det for vanskeligt at fæstne kabler, så kan der benyttes en nålespids kontaktlim på kabelenderne, inden de fæstnes i huller. Det er vigtigt at være forsigtig når der limes, for ikke at opløse den pæne malede overflade. Det anbefales at dryppe en anelse lim ud på en ikke-sugende overflade og bruge en tandstikker til at dyppe i limen og påføre forsigtigt på de områder der skal have lim. Derfor er det også en fordel, at gøre et antal emner klar til limning, for ikke at spilde for meget lim. Med forsigtighed, er 1 gram sekundlim rigeligt til en hel model.
Dækkene er lavet så de går lidt stramt på flere modeller, så man kan undlade at lime dem, for ikke at skade malingen på fælgekanterne med lim. Dækkene kan gøres bløde, ved at opvarme dem i varmt vand fra hanen, hvor man lægger dækkene i blød i 1 minut. Så bliver de fleksible, mens de er varme og kan sættes på fælgene. De bliver stive igen, når de igen opnår stuetemperatur. Brug ikke kogende vand. Undgå temperaturer over 70 grader og stræk ikke dækket mere end nødvendigt for at montere dem på fælget!
Mere information
Modelbygning er noget man skal mestre. Modelbyg er ikke nemt, om det er traditionelle støbte byggesæt eller vores byggesæt af de klassiske knallerter. Det vanskeligste er ofte at male emnerne. Det kræver øvelse og tålmodighed at gøre det ordentligt. For mere information eller spørgsmål, kontakt os på info@scalemopeds.dk